הוצאת הקיבוץ המאוחד, סדרת קו אדום
160 עמודים
מאנגלית: שירן בק
הספר הזה גרם לי כמעט בכל עמוד ועמוד להנהן בראשי ולהסכים עמעט עם כל מילה שמרתה נוסבאום כותבת כי נראה שהמילים שלה והמניפסט הזה כל כך מתאים לתפיסת עולמי שמיד התחברתי אליו.
מרתה נוסבאום היא אחת הפילוסופיות החשובות ביותר שפועלות היום בעולם והיא בעלת השפעה רבה והתחושה היא שהחיבור הזה בא בעצם להעיר אותנו מתרדמתנו ולומר לנו כמה חשוב לתת לילדים כלים להיות אינדיבידואליים, בעלי מחשבה חופשית, בעלי יכולת לנהל דיאלוג, להבחין בין טיעון טוב לטיעון רע, לחשוף את הילד לאפלטון ואריסטו ועוד.
אנחנו נמצאים בתקופה בה מי שמנהלים את החינוך, מי שקובעים מדיניות מנסים להנחיל לתלמידים קו מחשבה מקובע שמתאים לתפיסת עולם מסוימת וזה הופך את הילדים למכונות בשירות אותה אינדוקטרינה שמנחילה המערכת.
מה שמלמדים זה מה שזה והתלמיד צריך לקבל את זה ולא לערער או לשאול שאלות או לגרום לבלבול בקרב שאר התלמידים, המתמטיקה הפכה להיות ערך עליון ומדעי הרוח והאמנויות נדחקו הצידה במקום להאדיר אותם ולקדם את אותם מקצועות שנותנים לנו את אותה יצירתיות ודמיון כה חשובה עבורנו להמשך ההתפתחות שלנו כבני אדם.
"שינויים קיצוניים מתחוללים במה שמלמדים צעירים בחברות דמוקרטיטת, ושינויים אלו לא נבחנו די הצורך. מדינות ומערכות החינוך שלהן בצימאונן לרווח לאומי, משליכות בפזיזות מיומנויות הנחוצות להישרדותן של הדמוקרטיות. אם תימשך מגמה זו, בקרוה ייצרו מדינות בכל רחבי העולם דורות של מכונות מועילות, ולא אזרחים שלמים המסוגלים לחשוב בכוחות עצמם, לבקר את המסורת ולהבין את משמעות סבלו של הזולת והישגיו"
זהו מניפסט הומניסטי חשוב ששם את החינוך למחשבה חופשית ולדגש על מציאת הייחוד של האדם כמו כן רגישותו לסביבה, לחברה והיכולת לפתח יצירתיות שתאפשר לו לגבש תפיסת עולם שמתאימה לו ולא כזו שהחברה מכתיבה לו ולכן הספר הזה כה חשוב.
אני יכול לחבר מאמר שלם על החיבור שלי לתפיסת עולם זו ולתפיסת העולם החינוכית שלי אבל זה לא ייגמר בסקירה קצרה.
בעיני זהו ספר חובה לכל איש חינוך ולכל אדם שרוצה להבין את המשמעות של חינוך מאפשר ואת החשיבות של מקצועות הרוח.
מומלץ בחום.
