מעבר לים / תמר רותם
הוצאת שוקן
287 עמודים
יש לי איזה סיפור אישי מרתק עם נחום גוטמן, בבית שלי נמצאת רפרודוקציה של ציור שלו, ציור של ירושלים, חתום בכתב ידו לאימי המנוחה שטיפלה בו, נחום גוטמן העניק לה את הרפרודוקציה וכתב באחת מפינות הציור "לטובה בהוקרה, נחום גוטמן" כל פעם כשאני מתבונן על הציור הזה שהוא האוצר הקטן של משפחתי אני נזכר באמן הזה, בילדותי אהבתי מאוד את לובנגולו מלך זולו, אולי ספר הילדים שהכי אהבתי ורק כשהפכתי להיות אמן בעצמי, לצייר, גיליתי את ההשפעה שלו על האמנות שלי והכל התחבר.
עד כאן האנקדוטה האישית שלי ועכשיו לספר המצוין הזה של תמר רותם, נראה שיש כאן כמו שכתב ג'יימס ג'ויס איזה מן "דיוקן האמן כאיש צעיר" הרי נכתבו על גוטמן ביוגרפיות בעבר אך המחברת התמקדה בתקופה מסוימת בשנות העשרים לחייו בהם גוטמן עדיין לא התגבש כאמן, עדיין לא מצא את הסגנון הייחודי לו והוא נסע לאירופה, לספוג השראה, ללמוד ולצייר ונראה ששנים אלו היו משמעותיות עבורו והספר מעביר את אותן שנים היטב.
גוטמן מתנסה באירופה במגוון סגנונות אמנות, מתחבר לאמנים אחרים ומושפע מאמנים שבאותה תקופה פרחו כמו אגון שילה, מאטיס ועוד.
המחברת תמר רותם משלבת בסיפור דמויות רבות מההסטוריה העברית ודמויות שהיוו השפעה על גוטמן ואולי הדוגמא הגדולה ביותר היא דמותו של ביאליק שהכיר את גוטמן עוד כשגוטמן היה ילד באודסה, הצייר הצעיר גם צייר את דיוקניו של המשורר הלאומי שבאותן שנים חי בגרמניה.
זוהי ביוגרפיה חלקית מאוד בתקופה מסוימת אך תקופה חשובה בחייו של הציר העברי החשוב הזה שהשפיע כל כך הרבה על האמנות בישאל לאורך דורות ועד היום.
ההסטוריה של גוטמן שזורה בהסטוריה של ישראל וההתפתחות שלו כאמן צעיר באירופה היא חלק חשוב באותה התפתחות אמנותית והשראה חברתית ופוליטית.
ספר מרתק על אמן מרתק וחשוב.
מומלץ.
