איך להתעשר / רמיט סייתי

איך להתעשר / רמיט סייתי
הוצאת מטר
304 עמודים
תרגום: ענבל נקדימון

אני ממעט לקרוא ספרי עזרה עצמית, לפעמים התחושה היא שקראת אחד קראת את כולם אבל כשמישהו רוצה ללמד אותך להתעשר אני מסתקרן מה יש לו לחדש לי. באמת מדהים כמה ספרים בנושא, בארץ ובעולם יוצאים. לפעמים על ידי גורואים מטעם עצמם, שרלטנים למיניהם ולפעמים על ידי אנשי מקצוע רציניים. במה סייתי שונה מהם בעצם?

הדבר הראשון שמבינים כשנכנסים לספר הוא שסייתי לא מבטיח חלום אלא מציע משמעת. הכותרת מייצרת תחושה של מסע להון גדול אבל התוכן נשאר צנוע הרבה יותר. הוא לא עוסק בקסמים ולא מדבר על נוסחאות סודיות. הוא מתמקד בניהול כספים בסיסי עם דגש על יצירת מערכת אוטומטית שהקורא יכול להפעיל לאורך זמן. זה ספר שמתעסק בהרגלים, בהגדרת סדרי עדיפויות ובהבנה שהפחד מהכסף מסוכן יותר מהכסף עצמו.

הכל פרקטי, מגובה בדוגמאות פשוטות ויומיומיות, כמעט בלי ניסיון להרשים. הוא מדבר על חשבונות עוש, על כרטיסי אשראי, על השקעות בסיסיות במדדים ועל צמצום עומס נפשי. אין כאן עומק תיאורטי ואין תחכום. במקום זה יש סדר. ולמען האמת, זה הרבה יותר נדיר ממה שנדמה. רוב האנשים לא מצליחים לנהל אפילו את היסודות. סייתי מטפל בדיוק בזה.

הבעיה שלי מתחילה במקום אחר. ברגע שאתה נותן לשיטה שלך שם שמתקרב להבטחה טוטאלית, אני מצפה שתקיים אותו. הספר לא מלמד להתעשר. הוא מלמד להתנהל. זו אמת פשוטה שסותרת את המותג שלו. העובדה הזו מייצרת דיסוננס בין ההבטחה לבין המוצר. אם מישהו מגיע לכאן עם ציפייה לפריצה פיננסית גדולה הוא יתאכזב. אם הוא מגיע לשפר את ההרגלים ולהכניס סדר בכאוס הכלכלי, הוא יפיק ערך אמיתי.

עוד נקודה שמחדדת את העניין היא ההקשר האמריקאי. סייתי חי ופועל במערכת פיננסית שונה מאוד מזו שלנו. הוא מתאר נגישות לחשבונות זולים, השקעות ללא עמלות כמעט ותחרות אמיתית בין מוסדות פיננסיים. בישראל אין את זה. אז חלק מהתהליך שהוא מציע עובד היטב גם אצלנו וחלק דורש התאמות עמוקות יותר. הספר לא מתייחס למורכבות הזו וזה חיסרון משמעותי למי שקורא אותו בעיניים מקומיות.

ובכל זאת, מבחינתי זה ספר מועיל. לא כבשורה כלכלית ולא כמדריך להתעשרות, אלא ככלי שמחזיר את הקורא למקום הפשוט והברור של ניהול חכם. הוא מאלץ אותך לשאול שאלות על סדרי העדיפויות שלך, לזהות דפוסי בזבוז ולבנות מערכת שמפחיתה את העומס המחשבתי. זה פחות נוצץ ממה שהעטיפה מבטיחה אבל הרבה יותר אמיתי.

אז אם לסכם את העניין. למרות שאני לא מת על ספרי עזרה עצמית לקחתי מסייתי כמה רעיונות וכמה מחשבות ליישום ואני חושב שאנסה אותם. אז אולי לא "אתעשר" אבל סיכוי סביר שאתאזן כלכלית קצת יותר.

כתיבת תגובה

בלוג בוורדפרס.קום.

למעלה ↑