החוקים / ליאורה גרוסמן

החוקים / ליאורה גרוסמן
כנרת זמורה הוצאה לאור
320 עמודים

אני זוכר שגרושתי שעלתה לארץ מבלארוס סיפרה לי שהיא שינתה אם השם שלה מאלה לאלונה בגלל הקנטות של ילדים, היא סבלה הרבה מהמבטא שלה ומהזרות שלה ובכלל קשיי הקליטה של המהגרים מחבר העמים, ברית המועצות לשעבר היו לא קלים ואני מכיר את הדברים והסיפורים גם דרך משפחתה של אם ילדי וגם מסיפורים רבים אחרים והנה מגיע הספר הנפלא הזה של ליאורה גרוסמן שמביא לנו את סיפורם של ילדים שסבלו מאלימות, חרמות, הקנטות ועוד בצורה נפלאה שרק אמנית כמו ליאורה גרוסמן יכולה להנגיש לנו.

גילוי נאות: בשנים האחרונות יצא לי להכיר את ליאורה יותר ויותר ונעשינו חברים טובים, מעבר לכך ששנינו אמנים ליאורה היא אחת האמניות שהעצימו אותי מאוד מבחינת האמנות האישית שלי ברגעים מאוד קשים בחיי ואני מעריך אותה מאוד כמאיירת מהטובות שיש לנו, כאחת שיודעת להנחיל את אהבת האיור לאנשים רבים וכאחת שממשיכה לעבוד ולקדם מאיירים בפרוייקטים שונים שלה ובקורסים שונים שהיא עושה ומעבירה ומאוד מאוד שמחתי לקבל את הספר הנהדר הזה שממחיש לי שליאורה מעבר להיותה מאיירת נהדרת היא גם מספרת סיפורים נפלאה.

אז יש לנו כאן ספר שהוא ליאורה גרוסמן במיטבה, איורים נפלאים בשחור לבן, ריאליסטים, מלאי הבעה וכח, ויש לנו סיפור, את החוקים.

העלילה מתארת את סיפורם של ילדים, הגיבורה העיקרית היא ללה (לריסה) והילדים האלו ממציאים חוקים שעוזרים להם לשרוד בג'ונגל הזה של בית הספר.
החוקים הם
1: להעמיד פנים
2: לא לגלות שום דבר להורים
3: אסור לבכות, לא משנה מה.

בג'ונגל הזה של בית הספר יש זאבים, אותם ילדים שמוצאים כל הזדמנות כדי להתכלל ולפגוע באותם חלשים פיזית ומנטלית, בעיקר בעולים חדשים שיש להם את הקשיים הברורים והמובנים.
אנחנו עוקבים אחרי חבורת הילדים שמתוארים בגוף ראשון בדרך כלל וגם כלב אחד.
הספר הוא נפלא והאיורים נפלאים ומרגשים וכפולות הקומיקס חזקות מאוד והספר עוסק בנושאים חשובים שילדים מאוד יכולים להתחבר אליו ולא רק הם, זה ספר שמבוגרים יהנו ממנו גם בפן האמנותי וגם בתוכן ובכתיבה החזקה של ליאורה גרוסמן.

ספר נפלא.

הערה נוספת שכמעט לא קיבלה התייחסות בשום סקירה של הספר שנתקלתי בה.
בסוף הספר ממש, בעמוד האחרון האחרון יש טקסט שליאורה כתבה "ספר זה נעשה בידי אדם" עם ציור של כף יד על חוט.
בשנים האחרונות ליאורה נאבקת על זכויות היוצרים בעקבות ההתפתחות המטאורית של הבינה המלאכותית והעובדה שהיא מאפשרת להעתיק בקלות יחסית את סגנון האיור של כמעט כל אמן ולתחושתי המשפט הזה קשור לאותו מאבק של ליאורה וחבריה המאיירים ונראה לי שזה שווה התייחסות.

כתיבת תגובה

בלוג בוורדפרס.קום.

למעלה ↑