לוחמי המוסד בים האדום / רפי ברג
הוצאת שוקן
286 עמודים
מאנגלית: דנה אלעזר-הלוי
ב2019 יצא סרט בנטפליקס שנקרא "מועדון הצלילה בים האדום" שמתאר את המבצע המרתק של המוסד הישראלי בלב סודן להוצאת יהודי אתיופיה ששהו במחנות הפליטים בסודן במבצע מורכב ומרתק, דרך הסרט אני נחשפתי לראשונה לסיפור ההירואי של חילוץ היהודים והבאתם לארץ והספר הזה בא לתאר את המבצעים האלו ואת ההסטוריה שקדמה להם בכל מה שקשור ליהדות אתיופיה.
רפי ברג הוא איש חדשות הבי בי סי והוא מביא סיפור שמשולב בו תיעוד הסטורי על פי עדויות אנשי המוסד ואת סיפורם של בני העדה האתיופית והדרך המורכבת והקשה שלהם להגשים את החלום ולעלות לישראל.
יהדות אתיופיה קיימת מאות שנים ואף יותר מכך ותמיד הם קיוו לעלות לישראל זו היתה פסגת שאיפתם.
סיפור העליה המרתקת הזו למעשה התחיל בסוף שנות השבעים עם כינון ממשלת בגין והתחלת התכנון של העלאתם לישראל.
הספר הנהדר הזה מתאר את המבצע ההירואי שחלק נכבד ממנו מתרחש בסודן שם היו מחנות הפליטים.
כחלק מתכנון המבצע המוסד בזהות בדויה החכיר מממשלת סודן אתר צלילה נטוש בדרום המדינה ודרכו ודרך הפעילות באתר הם הבריחו יהודים רבים דרך הים במבצע מרתק ביותר.
בכלל הסיפור של יהודי אתיופיה ושל הקהילה המיוחדת הזו ראוי ליותר ספרות וליותר סיפורים כדי שנדע יותר טוב על מסעם המרתק ועל התהליך המרתק והמורכב של הבאתם ארצה.
זהו אמנם ספר עיון שמורכב מעדויות ולא ספר מתח אך לוחמי המוסד בים האדום נקרא כספר מתח ולפעמים נדמה שמבצעים כאלו לקוחים מאיזה סרט הוליוודי וככל הנראה זיהו את הפוטנציאל של המבצע הזה ולכן יצא הסרט הטוב בעיני שמתאר את המבצע ובהחלט מוסיף כסוד לנו כמדינה ומוציא לאור את הסיפור החשוב הזה.
הספר עצמו כתוב טוב, הוא מהנה וקריא ובהחלט מומלץ, אהבתי את ההקדמה שמתארת את תולדות יהדות אתיופיה בקצרה ואת ההכרה בהם כיהודים גם על ידי הרב קוק בתחילת המאה העשרים ועד ההכרה של הרב עובדיה יוסף שתחילת שנות השבעים ומשם זה התגלגל הלאה.
מרתק ומומלץ.
