מתקפת האביב / הרברט קלייד לואיס

מתקפת האביב / הרברט קלייד לואיס
הוצאת תשע נשמות
189 עמודים
תרגום: יהונתן דיין

הספר הזה הקדים את זמנו, הוא הקדים את זמנו כי הוא נכתב בשנת 1940, בינואר והוא התרחש לפני האירועים שהוא לכאורה ניבא והוא מתאר שדה קרב בין בנות הברית לגרמניה, הספר הזה נשכח ולא קיבל את ההד המגיע לו ולטעמי זוהי יצירת מופת שהקדימה את זמנה, יצירה אנטי מלחמתית פילוסופית מעוררת מחשבה שקשה להשאר אדיש אליה. אל שדה הקרב בין המעצמות נשלח חברנו וינסטון, בחור אמריקאי שלא באמת תכנן לקחת חלק בזה אך החליט בכל זאת לטוס לאירופה מתוך נסיבות שונות שהובילו אותו לכך, משבר קיומי, פיטורין מהעבודה, לב שבור ועוד אך וינסטון שלנו לא בנוי לשדה הקרב ונראה שהוא קצת מיותר שם.
למרות הכל וינסטון מגיע ומתגייס ומוצב יחד עם חיילים נוספים באיזור הקרבות ובאחד הלילות וינסטון שמחליט שהעולם וגם המלחמה תהיה יפה וטובה יותר עם פרחים מסביב נכנס לאיזור של שטח ההפקר בין שדות אספרגוס ומחליט לשתול שם זרעי פרחים, הוא יוצא ללא נשק, ללא שום חימוש מלבד זרעי הפרחים.
בפועל וינסטון מוצא עצמו לכוד בין הפגזים משני הצדדים, אין לו לאן לברוח והוא מבין שחייו בסכנה רצינית.
מכאן הספר נע בשני מישורים שונים, המישור הראשון הוא הרהוריו של וינסטון על הסיטואציה בה הוא נמצא, על המלחמה ומחשבות קיומיות, חלומות ואולי הפנמה של מצבו ובכלל על המלחמה והאנושות, מצד שני המחשבות וההרהורים שולחים אותנו לארצות הברית המנותקת והמנומנמת והאנשים שוינסטון השאיר מאחור כמו גם החיים שהוא השאיר מאחור.
הספר הזה הוא לא רק אנטי מלחמתי הוא ספר שמעביר ביקורת קשה על האמריקאים, על הניתוק והמחשבה מה יש לו ולצעירים אחרים לחפש במלחמה הזו.
הספר הזה הזכיר לי סרטים אנטי מלחמתיים רבים בהם החיילים הוזים לעבר ביתם וזכרונותיהם ומנסים דרך המחשבות להבין את הסיטואציה בה הם נמצאים, את הניגוד האכזר הזה ואת העולם המורכב והבלתי אפשרי בו אנחנו חיים בהם צעירים מקריבים את חייהם עבור מה?
הספר הזה לא הביא לנו דברים שלא קראנו בעבר אך יש לו חשיבות בין השאר כי במידה רבה המחבר הקדים את זמנו ותיאר דברים שקרו לאחר כתיבתו ובין השאר כי הכתיבה נפלאה ונוגה ועמוקה ואפשר גם לפרגן לתרגום הנהדר של יהונתן דיין כמו גם אחרית הדבר החשובה שהוא כתב.
מומלץ מאוד.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s