זמלוויס, האיש שזעק אמת / לואי פרדינן סלין
ספרית פועלים
94 עמודים
מצרפתית:רמה איילון
לא קל עבורי לקרוא ספר של סלין עקב דיעותיו הידועות לשמצה אבל סיפורו של זמלוויס מסקרן ורלוונטי לתקופתנו, אני גם לא חושב שהביוגרפיה הזו שהיא לא איזו ביוגרפיה קלאסית אלא יותר תיאור יבש ואקדמאי מאפיין את כתיבתו של סלין ואת יצירותיו החשובות ולמרות כל אלו זמלוויס הוא רופא שחשוב לקרוא עליו.
אנחנו חיים בעידן שבו ההגיינה חזרה למודעות בעקבות הקורונה, בעיקר בתחילת המגיפה יצאו שוב ושוב פרסומים של משרד הבריאות בנוגע לאופן בו שוטפים ידיים ואנשים מסתובבים בתיקים עם אלכוג'ל ולפעמים יותר מאחד.
זמלוויס הושפל ודעותיו נדחו על ידי הממסד והוא נפטר במוסד הפסכיאטרי בו היה בסוף תקופת חייו ועדיין התובנות שלו והחיבורים שעשה בין מות היולדות לבין הגיינה היא מסוג הדברים שמשנים את עולם הרפואה.
בקצרה נספר שזמלוויס, רופא מבודה שבהונגריה ( לפני שהפכה לבודפשט) הבין שיש קשר ישיר בין קדחת הלידה ששטפה את אירופה והרגה בבתי חולים מסוימים כשליש מהיולדות לבין חוסר הגיינה של המטפלים, הרופאים והאחיות.
למרות שהוא הוקע, הושפל ונבעט מעבודתו הוא המשיך להלחם על האמת שלו ועל התגלית שלו עד הסוף וסלין שלמד רפואה לפני שהפך לסופר ראה בו דמות מרתקת ובצדק.
זה ספר שוטף, דידקטי ( במובן החיובי של המילה ) ומעניין.
הספר מדבר לא רק על עבודתו וחייו הטרגיים של זמלוויס אלא על בורות, נבערות, קונפורמיזם ושמרנות שעולה לפעמים גם בחיי אדם וזה בהחלט רלוונטי לימינו ופרק חשוב בהסטוריה של הרפואה המודרנית.
מומלץ.
