המלכות / עמנואל קארר
הוצאת בבל
474 עמודים
מצרפתית: ניר רצ'קובסקי
קשה לי לקטלג את הספר הזה לז'אנר, חשבתי אחרי שקראתי אותו מה הוא בעצם? ממואר? ספר עיון? סיפור בדיוני, שחזור הסטורי? אולי הכל ביחד וזה מה שהופך את הספר האינטיליגנטי הזה לספר כה מדובר והוא ידובר גם כאן.
אני הרגשתי שהקריאה הראשונה היתה מלווה בפספוסים רבים מבחינתי, הרגשתי שהספר הזה מחייב קריאה נוספת איטית יותר ומעמיקה יותר כי הספר הזה כה עמוק וכה מעמיק ויש בו את האישי והאוניברסלי ונראה שקארר לוקח אותנו למסע של אמונה ומשבר אמונה שיש בו עבר, הווה ועתיד. זה הספר הראשון של קארר שאני קורא ואני חושב שהוא סופר מבריק.
למעשה לספר הזה יש כמה חלקים, החלק הראשון נקרא "משבר" ובו קארר מתאר את הפיכתו של ציניקן חילוני למאמין הדוק בנצרות בעקבות משבר קיומי מורכב שהוא עבר, מאדם חילוני לאדם שמשתתף במיסות וממלא מחברות בחקר הדת ובחקר השליחים עד כדי הזנחת משפחתו וכאן כבר מתרחש תהליך הפוך, התהליך של ההתנתקות ההדרגתית מהדת ומאותה שאיבה עוצמתית למקום של בחינה עצמית וחקר עצמי ונסיון להבין ולפענח את הכישוף הזה שהיה עליו דרך הסיפור של הדת עצמה.
וכאן מתחיל קארר במסע שהוא לוקח אותנו הקוראים יחד איתו לעבר מסעם של השליחים, אותם שליחים מהברית החדשה שהפיצו את הנצרות ולנסות להבין דרכם ודרך שליחותם של הפצת הכת החדשה הזו את המקום שלו ואת ההסחפות האישית שלו.
החלק הזה של הספר מרתק מאוד והוא נע בין סיפור הסטורי מרתק לבין מחקר עיוני מרתק לא פחות ושניהם משתלבים ביחד בצורה מופלאה למדי ומעניינת ביותר.
קשה לבחור ציטוט אחד מהספר הזה כי הוא מלא בתובנות מרתקות אבל בכל זאת בחרתי ציטוט שנראה לי מאוד משקף את רוח הספר.
"לא, אני לא מאמין שישו קם לתחיה. אני לא מאמין שאדם כלשהו חזר מן המתים. אלא שהעובדה שאפשר להאמין בזה, שאני עצמי האמנתי בזה, מסקרנת אותי, מרתקת, מטרידה, מסעירה – איני יודע איזה פועל הכי מתאים. אני כותב את הספר הזה כדי להישמר מלחשוב שאני, שאיני מאמין בכך עוד, יודע על כך יותר מאלה שמאמינים, יותר ממני עצמי כשהאמנתי. אני כותב את הספר הזה כדי שלא לנטות אך ורק לכיוון שלי."
זהו לא ספר קל לקריאה, הוא מורכב ומעמיק אבל מי שיבחר לקרוא אותו ישאב לעולם מרתק ומעניין, ספר שנון ומלא ביקורת עצמי ומעורר מחשבות רבות על הדת ועל הקלות שניתן להשאב לתוכה.
מומלץ מאוד.

"