ממזרח יתפרץ הר געש / מתי שמואלוף
ספרי עיתון 77
235 עמודים
כשקראתי את הספר הזה הוא העלה בי המון שאלות, כותב מזרחי, משורר, איש רוח וסופר שכותב מסות מעניינות מאוד על יוצרים מזרחים ועל ההגירה וההדרה של האמנות והתרבות המזרחית ואכנס לזה בהמשך ואני מודה שלא הכרתי את מתי שמואלוף ובסוף הבנתי גם משהו מעניין על היוצר, הוא היגר לברלין בשנת 1914 והוא למעשה הפך למהגר בעצמו ושאלת ההגירה והחיים החדשים במדינה חדשה עם תרבות שונה ומסורת שונה והסטוריה שונה בעצם הופכים לקו מחבר בין החוויה של שמואלוף כבן למהגרים בעצמו ובין היותו ישראלי שחיפש את עצמו מחדש בברלין.
בעיני זו חוויה מרתקת לקרוא ספר ולהבין אותו בצורה מסוימת ואז להבין את הקונטקסט שלו מחדש דרך פרט חשוב כל כך שאגב היה כתוב בכריכה האחורית אבל משום מה חמק מעיני.
שמואלוף עוסק בנראטיב המזרחי דרך התרבות והשירה, הוא מנתח שירים של ארז ביטון, אמירה הס, מירי בן שמחון, אהרון אלמוג, רוני סומק, או דרך יצירה דוקומנטרית של סמי שלום שטרית וכתיבתה של רונית מטלון, משם הוא עובר לקולנוע בחלק השני כשהוא מנתח את מתחת לאף או הגונב מגנב פטור וכמובן המוזיקה המזרחית הים תיכונית וגם דרך אמנות פלסטית והערס-פואטיקה.
בכלל מדובר בקובץ מסות ממש מעניינות ומעשירות שמכניסות אותנו דרך ניתוחיו של שמואלוף אל תוך היצירה ואל החוויה של העולים החדשים ממדינות המזרח.
היצירות נבחרו בקפידה מתוך יצירות רבות אחרות ונראה שהניתוח שמגיע מתוך איזה נראטיב ברור כתוב היטב ומעניין מאוד.
ספר מרתק בעיני, מעשיר וחווייתי.
