בבית הקפה האקזיסטנציאליסטי / שרה בייקוול
הוצאת עם עובד
413 עמודים
מאנגלית: עתליה זילבר
הספר העיוני פילוסופי הזה היה לי לא קל לקריאה, הוא עמוס ומלא במושגים לא פשוטים ולכן קראתי אותו לאט יחסית ואני חושב שקריאה אחת לא מספיקה לי בספר כזה, זה ספר שמשלב בין ההגות האקזיסטנציאליסטית, דרך תקופה הסטורית מרתקת במאה העשרים ובין סיפורם האישי של הפילוסופים המובילים באותה התקופה, ההתפתחות שלהם כהוגים, התפתחות הרעיונות שלהם דרך השינויים הרבים שחלו בעולם, מעליית הפאשיזם והנאציזם ועד המלחמה הקרה וגם דרך מערכת היחסים האישית ביניהם, האהבות, האכזבות והתקוות.
ישנם בספר זה הרבה מאוד דמויות ובסוף הספר ישנה אחרית דבר של כמה עמודים שמזכירה את כל האנשים שהופיעו בספר זה עם מראי מקום כך שנוכל לחזור ולקרוא עליהם מחדש אם נרצה לדעת יותר או להבין יותר.
אבל הדמויות המרכזיות והחשובות ביותר בספר הזה הן ז'אן פול סארטר, סימון דה בובואר, אלבר קאמי, מרטין היידגר, אדמונד הוסרל, קראל יאספרס, מוריס מרלון פונטי ועוד.
החבורה הזו ועוד ישבה בתקופה הסטורית מורכבת ומלאת תהפוכות לנסות ולגבש תפיסת עולם פילוסופית ולהבין את קיום האנושות, דרר המחשבות שלהם והרעיונות שהם העלו והספרים שהם כתבו חלו תהפוכות רבות בעולם המערבי, הרבה תנועות קמו ועלו, התנועה הפמיניסטית התחזקה ועוד.
זהו ספר מאוד חודרני לחיים האישיים של הדמויות ולמרות שהוא מתמקד בעיקר בדמויות שהזכרתי קודם נדמה שהזקרור הופנה בעיקר למערכת היחסים בין סארטר לסימון דה בובואר.
ישנם שינויים מהותיים בתפיסת העולם של אותם הוגים כמו החשיבה לגבי הנאציזם וחילוקי הדיעות בין היידגר לסארטר למשל.
אני בכוונה לא נכנס לעומק ההגות האקזיסטנציאליסטית עצמה או לפנומנולוגיה כי לטעמי העיסוק בהגות הוא פחות חשוב בספר זה, הוא יותר רכילותי במובן הטוב של המילה, הוא מלמד אותנו על חייהם של ההוגים, דרך פעולתם והמפגשים ביניהם כך שזו בעיני רכילות מעניינת ומעשירה.
זהו ספר עיון מעניין אך מורכב ולא קל לקריאה ועם זאת אני ממליץ עליו בחום. מאוד מעניין ומאוד מעשיר.
