נשים ללא גברים / שהרנוש פארסיפור
הוצאת הכורסא והוצאת תשע נשמות
158 עמודים
מפרסית: תומר בן אהרון
הנובלה החשובה והמקסימה הזו של פארסיפור נכתבה עוד בתקופת שלטון השאה וגם שם היתה ביקורת רבה על היחס לנשים.
גברים ללא נשים זו נובלה שנעה בין ריאליזם לפנטסטי והיא לוקחת הרבה דימויים מתוך המיתולוגיות השונות כמו היוונית או ההודית, בעיני זו נובלה קסומה ועצובה שמדברת על יחסי מגדר ועל הרצון של נשים בשלטון הפרסי למצוא את מקומן כשחלקן כלואות בין הרצון לשמר את המסורת ולממש את תפקידה של האישה הפרסים לבין הרצון לממש את רצונו של כל אדם חופשי ולהיות מה שהוא חולם להיות.
מהדוחת פרהמי הדמות המרכזית חושבת מה לעשות עם חייה שהיא מרגישה שהם תקועים ולא מובילים אותה לשום דרך, המסורת אכזבה אותה והיא רוצה לטייל בעולם אבל מחויבותה כאישה מסורתית ורצונה האישי קורעים אותה, מהדוחת מחליטה לשתול עצמה כעץ בגן פסטורלי וקסום
אל מהדוחת מצטרפות עוד נשים שמחפשות כיוון חדש כולן עוברות משברים, אחת מהן נרצחה מטעמי כבוד המשפחה וקמה לתחיה ואחרות עוברות משברים אחרים כולל דמות נשית שעברת שינוי גופני שסופו בלידת פרח.מים.
הספר עוסק בדימויים סוריאליסטיים של שינויים גופניים וחיבור עם הטבע בגן שכולו אסקפיזם וניתוק מהמציאות הקשה והכפויה שכל אותן נשים חיו בהם.
הספר הזה של פארסיפור מקבל משמעות חזקה יותר כשאנחנו מגלים את סיפורה האישי של הגיבורה בספר שנכלאה כמה פעמים באיראן גם בתקופת השאה וגם לאחר המהפיכה.
נובלה קטנה וחזקה עם משמעויות פמיניסטיות רבות.
ספר נהדר.
